maandag 11 november 2013

IT Budgetten - Tussen scylla en charybdis

In  Martha Hellers blog ‘Movers and Shakers’ op CIO.com las ik - in een artikel gepost op 29 oktober: ‘It’s Time to Deal with the Legacy below the Surface’ - het volgende:

“Imagine my delight, when in speaking recently with Bruce Lee, Group CIO of NYSE Euronext, he talked about infrastructure as an iceberg. It goes like this: The tip of the iceberg, that 10 or 20 percent of the IT budget, is visible to everyone in the company. It is gleaming in the sun and holds within it the promise of mobility and predictive analytics and integrated data, and all of the wonderful things that modern businesses need to compete. But lurking below sea level is a quagmire of old hardware, bolted on systems, unsupported applications, complexity, cost and bloat. As CIO, you alone among the executive committee can see below sea level. You see the heavy, antiquated iceberg. You know that with every year that passes, the heavy bottom threatens to drag the tip of the iceberg down until it is completely submerged.”

Verder weten we dat  IT budgetten onder neerwaartse druk staan en dat ondanks de stijgende eisen en bijkomende platformen die in de lucht moeten gehouden worden,  de CIO het nu met een kleiner budget moet doen dan pakweg 10 jaar geleden.
Die mannen en vrouwen hebben het dus echt niet makkelijk. Enerzijds is er de voortdurende push om werknemers meer mobiel te maken, een BYOD beleid te installeren, een goed corporate social media platform uit te bouwen, bedrijfsdata makkelijk en veilig beschikbaar te stellen op allerlei nieuwe smart devices….en anderzijds moeten ze al die ‘legacy applications’ en bestaande systemen aan de praat houden. Iets gaat moeten plooien. Nieuwe concurrenten komen op de markt en die hebben deze dure erfenis niet te onderhoudend. Hun IT systemen en applicaties zijn nieuwer, kosten minder en zijn wellicht op een meer open manier geconcipieerd wat het makkelijker maakt om wijzigen in de architectuur te accommoderen. En laten we eerlijk zijn: de business architectuur (en dus ook de daaruit volgende IT architectuur) is al lang niet meer zo stabiel als vroeger. De markten veranderen sneller, de consument is wispelturiger.

Het komt er dus op neer zoveel mogelijk budget voor de lopende onderhouds- en ontwikkelkosten voor bestaande systemen en applicaties om te leiden naar investeringen in nieuwe mobiele en sociale IT technologie en applicaties. Dit gebeurt niet pijnloos, want het vergt meestal een bijkomende investering. Zucht! (Veelal in verdere virtualisering en andere acties om de maturiteit van het platform op te krikken.) Maar de zaak is om deze nieuwe investering te screenen op de ROI die het garandeert en om duidelijk boven water te krijgen wat de kost is van het NIET te doen. Slechts dan kan de CIO een case maken die steek houdt. Ik raad mijn klanten dan ook aan om de tijd te nemen een ‘cost optimalisatie’ oefening te doen. Zo vinden we besparingen die meer ademruimte kunnen creëren voor initiatieven…die thuishoren boven aan de ijsberg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten